Suntem sau nu ECO?

Am ales subiectul ECO , deoarece am observat ca din zi in zi devine un element de marketing in adevăratul sens al cuvântului. Dar sa vedem logic ce inseamna de fapt a fi ECO…. Hai prima data sa luam in discuție partea ECO privind alimentele …. Ca sa poti spune ca ai in mana un produs ECO, ar trebui sa vi sa dovedești ca produsul respectiv ( varza respectiva ) a fost cultivata manual, pe un teren niciodata tratat chimic , cel putin in ultimii 200 de ani, a fost întreținut pana la recoltare doar prin mijloace manuale inclusiv recoltare . Degeaba cultivi un produs pe care il etichetezi ECO daca tu il cultivi si întreții mecanizat , contrazici curentul (odata ce folosești un utilaj ,care la rândul lui a utilizat zeci de resurse pentru a fi construit plus combustibilul utilizat etc…) , in teorie ar trebui sa poti spune ca o ,,varza” este ecologic din punct de vedere tehnic, daca tot acest demers se desfășoară manual ,sau cu resurse regenerabile ( forța animală). Dar cum in ziua de azi nu este posibil sa aduc recolta de varza cu un car tras de boi pana in hipermarketul din centrul orașului… acel produs nu este ECO .Ar exista o soluție sa poti spune ca mănânci ECO,daca le cultivi singur, sau daca iti achiționeazi aceste produse de la mici producători locali, cand esti in tranzit ( cand faci o excursie de exemplu).
Partea 2
Cand poti spune ca o casa este ECO?
Te vei gândi ca o casa ECO este una modernă plină de tehnologie si cu un acoperiș verde…. ei bine nu e chiar asa… uneori provocarea de a îmbina o casa modernă cu tehnologia , poate avea ca rezultat o casa ECO ,insa de cele mai multe ori va rezulta doar o casa economică,insa situația este alta… Ca sa poti spune ca ai o casa ECO ar trebui fie sa folosești o tehnologie din străvechi ( pământ cu paie ) efectul va fi ca vei avea si izolația in acelasi timp …. insa este greu de implementat asa ceva… sunt tot mai putin Meșteri care sa mai utiliEze tehnica, si plus ca va trebui sa o încadrezi in normativul actualizat …. Ceea ce va fi cam greu.
Un acoperiș verde nu inseamna ca daca ai reușit sa faci un acoperiș plin vegetație esti ai ECO….

2015/01/img_3138.jpg
fals ,odata ca pentru a realiza astfel de acoperiș va trebui sa ai o structura specială la toata casa (mult beton + fier) ca sa poată tine o șarpanta din beton (beton). Utilizarea betonului este contra conceptului ECO ,deoarece este o tehnologie ce utilizează multe resurse pana la a deveni utilizabil.
Exemplele pot continua,si la fel de simplu se pot demonta…
Sa ai o casa ECO , ar trebui sa fi cel ce ia in custodie o casa veche de cateva sute de ani,si o revitalizează ( atenție nu recondiționează) cu tehnica de construcție de atunci, respectiv toate reparațiile sa fie realizate fie din alte piese de lemn deteriorate fie din pământ cu paie pentru reparații pereti….

2015/01/img_3139.jpg

2015/01/img_3141.jpg

2015/01/img_3140.jpg
o astfel de casa poate deveni cu adevarat etalonul curentului ECO daca este corect reparata si revitaliazata, apoi putând folosi si tehnologia pentru a fi cat mai economică.
In linii marii , a fi ECO nu inseamna a face ceva/ construi ceva etc… cu noi resurse , fie chiar ai tehnologii economice…. A fi ECO inseamna a revitaliza ceva din trecut , aducând la viata in prezent si ducand mai departe funcțiunea / utilitatea sa…
Degeaba cumpăram o masina ECO care consuma 2% daca aceasta ca sa poată fi realizată a utilizat diferite tehnologii/utilaje care acestea au fost la rândul lor greu de realizat cu multe costuri si multe resurse . Plus ca mai vine si cu o eticheta de pret peste limita morala… mai ECO ai putea fi luând o masina deja pe piata, rulată putin, pe cAre sa o aduci la starea inițială, eventual sa o îmbini sistemele de consum de carburant încât sa o ti cat mai economică… Sau cel mai ECO ,utilizează bicicleta ! Oricand ar costa aceasta ( de preferat utilizează una veche, ca sa nu mai fie nevoie de alte resurse fier/apa) si în felul asta esti ECO si cu orașul/mediul si cu tine / sănătatea ta:)

2015/01/img_3137.jpg

Reclame

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s